IFAC знов звернув увагу на питання незалежності аудиторів

Рада з міжнародних стандартів бухгалтерської етики (IESBA), що входить до складу IFAC вже в другий раз випустила пробну версію проекта змін ( http://www.ifac.org/Guidance/EXD-Download.php?EDFID=00292 ) у секції 290 "Кодексу професійної бухгалтерської етики", у черговий раз підкресливши важливість аспекту незалежності аудитора й дотримання об'єктивності в ході перевірок. Особливої  уваги експертів удостоїлися випадки, коли аудиторські послуги надаються публічній організації, і при цьому аудиторські комісії перевищують 15% від загального виторгу аудиторської компанії.

У перший раз проект змін був запропонований у липні минулого року, і сьогоднішні виправлення мають до нього безпосереднє відношення. "Рада врахувала зауваження, що стосуються торішнього проекту змін, і вирішила, що питання, що стосуються незалежності аудитора - особливо коли на перший план виходить розмір аудиторської винагороди, одержаної від одного клієнта - мають потребу в подальшому проробленні", - сказав голова IESBA Річард Джордж. 

В цілому тут варто розрізняти два основних моменти. По-перше, незалежним аудиторам, що надають публічній компанії послуги в області внутрішнього аудита, заборонено здійснювати перевірку систем внутрішнього контролю організації, фінансових систем і фінансової документації - у тому випадку, якщо цією ж організацією буде згодом проведений зовнішній аудит, тому що в цьому випадку порушиться принцип незалежності. По-друге, щорічні аудиторські висновки по компанії-клієнту, надходження від якої протягом двох років поспіль перевищують 15% загального виторгу аудиторської фірми, пропонується складати професійному аудиторові, що не є співробітником цієї фірми - тому що в противному випадку знов-таки буде порушуватися принцип незалежності.



Оригінал статті «IFAC знов звернув увагу на питання незалежності аудиторів»   -
Головна сторінка сайту «Український портал аудиту»   -