На головну сторінкуНаписати листаДодати в вибране  Аудиторські фірми Електронна база документів  Online - консультація аудитора
Аудит
Аудиторські фірми
Корисне аудиторам
Податки
Збори
Обов'язкові платежі
Бухгалтерський облік
Автоматизація
Головна сторінка - Новини

Новини


Дивіться також:
Затверджено нову форму декларації по ПДВ!
Аудиторською палатою затверджено нову форми звітності №1-аудит (річна) «Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані аудиторські послуги» та Інструкцію щодо її складання!
Вимоги, яких необхідно дотримуватися платникам податків при оформленні скарг.
Мінфін затвердив Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів
Аудиторська палата застосовує стягнення до аудиторів
В ДПА України запрацювала «пряма» телефонна лінія

Відбувся ХII з’їзд Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ)

4 квітня 2008 / Залишив(ла):Admin


Прес - реліз

Відбувся ХII з’їзд Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ)

Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України 22 березня 2008 року провела свій черговий дванадцятий з’їзд членів Федерації.

У комфортабельній залі прес-центру Національного творчого палацу «Україна» зібралися делегати від територіальних відділень ФПБАУ, гості та запрошені особи.

Згідно рішення Ради ФПБАУ квота делегування становила один делегат від десяти дійсних членів від кожного територіального відділення ФПБАУ.

На 10-00 зареєструвалися 85% делегатів ХІІ з’їзду членів ФПБАУ. З’їзд розпочав свою роботу. Згодом, Сочинська Галина Валентинівна, голова мандатної комісії підтвердила легітимність з’їзду. 

Відкрив ХІІ з’їзд ФПБАУ Голов Сергії Федорович, почесний член ФПБАУ, Президент (2005-2007 р.р.), який привітав делегатів та гостей з’їзду. Та запропонував обрати головуючого з’їздом та секретаря.

Одноголосно головуючим було обрано Папаіку Олександра Олексійовича, а секретарем з’їзду Потопальську Галину Григорівну.

 

До учасників ХІІ з'їзду з привітаннями звернулися:

Сопко Василь Васильович – доктор економічних наук, професор Київського національного університету, перший голова Комітету ФПБАУ з питань етики, Почесний член ФПБАУ. Теплими словами Василь Васильович привітав делегатів та гостей ХІІ з’їзду ФПБАУ та побажав успіхів в роботі з’їзду та успіхів в професійних справах;

Столярова Світлана Олександрівна, Голова Аудиторської Палати України (АПУ). Світлана Олександрівна привітала від АПУ делегатів з’їзду та висловила впевненість щодо конструктивності та результативності в обговоренні та прийнятті рішень з’їзду;

 

Ричаківська Віра Іванівна, головний бухгалтер – директор департаменту методології бухгалтерського обліку Національного банку України привітала делегатів з’їзду та побажала продуктивної роботи в обговоренні питань порядку денного з’їзду;

 

Нестеренко Іван Іванович - член Державної Комісії цінних паперів та фондового ринку, член ФПБАУ, який наголосив на необхідності об’єднання зусиль професійної організації та регуляторного органу в досягненні більш досконалого регулювання бухгалтерської та аудиторської роботи товариств України.

Рубаненко Леонід Іванович – Президент Спілки податкових консультантів України (УСПК), який подякував ФПБАУ за співпрацю та підкреслив що тільки дві громадські організації ФПБАУ та СПКУ доклали зусилля щодо відміни форми 7 та зауважив на необхідність консолідації зусиль, щодо подальшого розвитку бухгалтерської професії та прозорості податкової політики в країні;

Канигін Сергій Львович, Президент Української асоціації сертифікованих бухгалтерів і аудиторів, який привітав делегатів з’їзду та побажав успіхів у роботі з’їзду;

Прозоров Юрій Володимирович, Президент Українського товариства фінансових аналітиків, який привітав делегатів з’їзду та побажав успіхів у обговоренні та практичній реалізації прийнятих рішень.

 

Після привітань Сергій Федорович Голов, Президент ФПБАУ виступив зі звітом про виконання Стратегічного плану ФПБАУ 2006-2007 р.р..

 

У звіті Сергій Федорович проаналізував виконання Стратегічного плану 2006-2007 років з використанням системи збалансованих показників, навів приклади здобутків та недоліків.

До складу Ради ФПБАУ входить 9 членів. У 2007 році (від ХІ до ХІІ з’їзду) було проведено 7 засідань Ради, у яких активну участь приймали члени Ради, зокрема: Косовець Любов Володимирівна (Дніпропетровське ТВ ФПБАУ), Савченко Алла Іванівна (Дніпропетровське ТВ ФПБАУ), (Педак Валентина Федотівна (Запорізьке ТВ ФПБАУ), Пантелійчук Лариса Борисівна (Київське ТВ ФПБАУ). На засіданнях Ради ФПБАУ приймаються оперативні та стратегічні рішення, тому присутність членів Ради обов’язкова. Президент надав критики щодо відвідування засідань Ради ФПБАУ членами Ради. 

Комітети ФПБАУ

Значну роль у діяльності Федерації відіграють Комітети ФПБАУ:

- Комітет з стандартів та практики бухгалтерського обліку – очолює Голов Сергій Федорович;

- Комітет з питань членства та етики – очолює Суханік Тетяна Дмитрівна;

- Комітет з питань фінансів і бюджету – очолює Рященко Олександр Анатолійович;

- Комітет з питань професійної освіти – очолює Зубілевич Світлана Яківна;

- Комітет з питань оподаткування – очолює Бахмет Галина Яківна;

- Комітет з стандартів та практики аудиту – очолює Педак Валентина Федотівна.

Президент подякував керівникам Комітетів з питань членства та етики, з питань фінансів і бюджету, з питань професійної освіти та зауважив на необхідність активізації роботи комітетів з питань оподаткування та зі стандартів та практики аудиту.

 

Членство в ФПБАУ

На кінець 2007 року кількість членів ФПБАУ складала 1968, але на 31 грудня 2007 року сплатили членські внески 1427 членів Федерації. Рада ФПБАУ доручила керівникам територіальних відділень, розглянути питання по виключенню з членів ФПБАУ тих, хто не сплатив річні внески та подати рішення до Ради на затвердження.

Територіальні відділення

Президент підкреслив величезну роль територіальних відділень та подякував керівництву ТВ у яких значно зросла чисельність членів:

Київського ТВ ФПБАУ (керівник – Барон Валерія Борисівна), Дніпропетровського ТВ ФПБАУ (керівник – Косовець Любов Володимирівна), Львівського ТВ ФПБАУ (керівник – Єлисєєв Андрій Валентинович), та висловив стурбованість щодо зменшення членства у Донецькому ТВ ФПБАУ.

 

 

 

НМЦ ФПБАУ

Важливу роль у діяльності Федерації відіграє Навчально-методичний центр ФПБАУ який очолює Сергій Іванович Прилипко. НМЦ ФПБАУ проводе навчання з підвищення кваліфікації, сертифікації та

впроваджує програми:

- П(С)БО;

- МСФЗ (трансформація);

- DipIFR (рос.) АССА;

-  САР/СІРА.

Навчально-методичним центром впродовж 2007 року проведено низку семінарів з податкових питань, фінансового менеджменту, МСФЗ тощо. Через НМЦ ФПБАУ проводились важливі заходи Федерації, це Міжнародні конференції, Форуми, святкові заходи присвячені «Дню бухгалтера», видання МСФЗ на українській мові, видання спеціалізованої літератури, тощо.

Доходи ФПБАУ

Президент підкреслив, що Федерація з 2005 року є само фінансованою організацією. Він відмітив, що в структурі доходів основні показники зросли це доходи від тренінгів, семінарів, благодійна допомога, доходи від реалізації літератури, роялті від навчальних програм.

Впровадження МСФЗ

ФПБАУ вважає однім з головних завдань популяризацію та впровадження МСФЗ, проводячи:

- Навчання спеціалістів фінансових служб підприємств та викладачів вищих навчальних закладів;

-  тренінги та семінарів з вивчення міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та звітності;

-   підготовку до іспитів за програмою сертифікації бухгалтерів;

 - семінари з вивчення методики трансформації фінансової звітності, складеної згідно з національними стандартами у фінансову звітність за міжнародними стандартами;

-    міжнародні конференції з вивчення досвіду інших країн;

-  круглі столи в Світовому банку, Торгово-промислових палатах Миколаєва та Запоріжжя щодо презентації МСФЗ, на зборах членів Федерації в регіонах України.

Протягом 2007 ФПБАУ розповсюджувала Міжнародні стандарти фінансової звітності, «МСФЗ: Стислий виклад для керівників вищої ланки, аудиторських комітетів та рад директорів» та «Фінансові інструменти. Звітність та бухгалтерський облік. Керівництво для користувачів офіційного тексту МСБО 32, МСБО 39 і МСФЗ 7».

 

Співпраця та членство ФПБАУ в Міжнародних організаціях

ФПБАУ має партнерські стосунки з багатьма національними організаціями, а також  набула членства в Міжнародних професійних  організаціях:

Ø      Міжнародній Федерації Бухгалтерів (IFAC);

Ø      Євразійській Ради сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (ЄРСБА);

Ø      Європейській Південно - Східній асоціації з професійного розвитку бухгалтерів (SEEPAD);

Ø      Міжнародній Федерації франко- мовних бухгалтерів (FIDEF).

За останні три роки укладених угод договорів про партнерство з міжнародними організаціями на міжнародному рівні:

Технічні проекти Міжнародної Фінансової Корпорації (корпоративного управління, банківської справи);

Асоціація Привілейованих Сертифікованих Бухгалтерів, Великобританія (ACCA);

Інститут професійних бухгалтерів Росії;

Російська Колегія Аудиторів;

Об’єднання бухгалтерів-експертів і ліцензованих бухгалтерів Румунії (СЕССААR);

Європейська Південна - Східна асоціація з професійного розвитку Бухгалтерів (SEEPAD);

Франкофонія (Міжнародна Федерація франкомовних бухгалтерів, FIDEF);

Угорська палата аудиторів;

Словацька Палата Аудиторів (SKA);

Асоціація професіональних бухгалтерів і аудиторів Республіки Молдова;

Польська Асоціація Бухгалтерів;

Латвійська асоціація бухгалтерів;

Литовська палата аудиторів;

Азербайджанська Палата Аудиторів;

Самарський інститут професійних бухгалтерів.

В грудні 2007 року досягнута  домовленість про укладання партнерської угоди між ФПБАУ та Польською палатою аудиторів.    

В 2006 році ФПБАУ ініціювало створення Альянсу професійних організацій України до якого ввійшли: Спілка аудиторів України; Аудиторська палата України; Федерація аудиторів, бухгалтерів, експертів АПК.

 

Про проведення конференцій та форумів

Впродовж 2006 - 2007 років ФПБАУ приймала участь у багатьох конференціях як в Україні так Міжнародних конференціях.

ФПБАУ організувала та провела Міжнародні конференції:

Ø      „Міжнародні тенденції розвитку бухгалтерського обліку і аудиту та перспективи для України”, 29 травня 2006 року, спільно з Національним  економічним університетом ім. В. Гетьмана;

Ø      „Управлінський облік і конкурентоспроможність бізнесу”, 30 жовтня 2006 року, спільно з Міжнародним інститутом менеджменту;

Ø      «Етика професійних бухгалтерів: досвід, реалії, перспективи», спільно з АССА, 31 травня - 1 червня 2007 року;

Ø      «Роль бухгалтерів і аудиторів у сучасному світі», 7 грудня 2007 року

ФПБАУ за ініціативи Миколаївського  ТВ ФПБАУ провела Форум бухгалтерів і аудиторів України в Коблево. Форум був присвячений десятиріччю ФПБАУ в якому прийняли участь члени Федерації, представники ДПА України, ДК ЦПФР.

ФПБАУ підтримала ініціативу Міжнародній Федерації Бухгалтерів та приєдналась до проведення Всесвітнього бухгалтерського тижня з 2 по 8 грудня 2007 року та святкування 30 - річчя МФБ. Під час Всесвітнього бухгалтерського тижня Федерація провела Міжнародний Форум бухгалтерів і аудиторів в якому взяли участь представники бухгалтерської професії з України, Польщі, Росії, Великобританії, Румунії, Молдови. На передодні Форуму ФПБАУ провела урочистий прийом в колонній залі Київської міської адміністрації.

ФПБАУ виступала спів організатором IY Міжнародній науково-практичній конференції «Наукові дослідження в галузі бухгалтерського обліку, контролю та аналізу» в Житомирі та YI Міжнародній науково-практичній конференції «Стан проблем оподаткування в умовах ринкової економіки» в Донецьку.

Члени ФПБАУ брали участь у 17-му Світовому Конгресі Бухгалтерів, який відбувся 3-16 листопада 2006 року у м. Стамбул, Туреччина, під час роботи якого провели низку переговорів з партнерами та керівництвом Міжнародної федерації бухгалтерів. ФПБАУ була спів організатором проведення засідання членів SEEPAD в Україні на якому були присутні представники 16 країн Європи та Туреччини.

Члени ФПБАУ постійно приймають участь у Міжнародних заходах, тільки у 2007 році вони були учасниками:

Ø      30-го Конгресу Європейської асоціації бухгалтерів, Лісабон, Португалія;

Ø      Форуму МФБ по обговоренню питань стандартів і практики бухгалтерського обліку та аудиту малих і середніх підприємств, Мальта;

Ø      Міжнародній конференції «Впровадження МСБО і МСФЗ та вимоги нової редакції 8-ї Директиви ЄС у практику зовнішнього аудиту», Високі Татри, Словенія;

Ø      Першого Євразійському Форумі Бухгалтерів і Аудиторів, Баку, Азербайджан;

Ø      17 конференції Конфедерації бухгалтерів Азіатського і Тихоокеанського регіону, в Осака, Японія;

Ø      Конгресу присвяченому 100- річниці Польської Асоціації Бухгалтерів, Варшава, Польща;

Ø      Міжнародній конференції «Якість надання аудиторських послуг», Варшава, Польща.

Відповідність вимогам та Кодексу етики МФБ (IFAC)

ФПБАУ отримала сертифікат відповідності вимогам Міжнародної Федерації Бухгалтерів (МФБ), зробила дослідження 1-го та 2-го етапу МФБ щодо відповідності. Триває дослідження 3-ого, останнього етапу передбаченого МФБ. Отримано письмове повідомлення від МФБ про попередній розгляд заяви ФПБАУ щодо повного членство в МФБ. ФПБАУ постійно приділяє увагу вимогам МФБ щодо членства та Кодексу етики  професійних бухгалтерів. ФПБАУ прийняла Кодекс етики МФБ як свій Кодекс етики. ФПБАУ зробила переклад Кодексу етики МФБ на українську мову та розповсюдила серед своїх членів.

На при кінці звіту Президент ФПБАУ звернувся до делегатів з’їзду з пропозицією: підтримати рішення Ради Федерації щодо присвоєння звання Почесний член ФПБАУ- Ричаківській Вірі Іванівні, головному бухгалтеру Національного банку України, за активну участь у заходах ФПБАУ та національних заходах щодо розвитку бухгалтерської професії та бухгалтерського обліку в Україні, за практичне впровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності у банківському секторі. Делегати одноголосно підтримали рішення Ради і під оплески Сергій Федорович вручив Вірі Іванівні посвідчення Почесного члена ФПБАУ.

Президент ФПБАУ висловив подяку усім членам Ради, членам Ревізійної комісії, членам Комітетів, Виконавчий дирекції ФПБАУ, Керівникам, Виконавчим директорам територіальних відділень за виконання статутних завдань і вручив ПОДЯКИ:

- Косовець Любов Володимирівні, Педак Валентині Федотівні, Шматко Олексію Юрійовичу,

   членам Ради у яких закінчився строк повноважень:

- Пантелійчук Ларисі Борисівні, члену Ради за ініціативу та постійну підтримку рубрики «Питання-відповіді» в журналі «Школа професійного бухгалтера»;

- Сеньків Марті Омелянівні, виконавчому директору за зростаючу кількість сертифікованих членів

   Львівського територіального відділення;

- Гапоненко Олені, члену ФПБАУ, студентки національного університету ім. Т.Г.Шевченко за активну участь у розробці англомовної частини сайту Федерації.

Багато заходів ФПБАУ провела за підтримки членів ФПБАУ і партнерських організацій. Президент вручив ПОДЯКИ за активну участь та підтримку заходів ФПБАУ спрямованих на популяризацію та розвиток бухгалтерської професії:

Столяровій Світлані Олександрівні, голові Аудиторської палати України;

Редьку Олександру Юрійовичу, президенту Гільдії внутрішніх аудиторів;

Павловій Ірині Миколаївні, директору аудиторської фірми «Євроконсалтінг»;

Олексієнку Дмитру Володимировичу, генеральному директору групи компаній «Експерт».

 

З доповіді Голови Ревізійної комісії

Учасники з’їзду заслухали доповідь Голови ревізійної комісії ФПБАУ Колесніковій Раїси Іванівни, яка повідомила, що перевірка діяльності ФПБАУ проводилася за період  з 01.01.2007 р. по 31.12.2007 року. Перевіркою встановлено, що бухгалтерський облік одержаних доходів протягом 2007 року не містить викривлень. Не виявлено і викривлень і в бухгалтерському обліку витрат грошових коштів. Протягом 2007 року витрати здійснювалися за статтями витрат бюджету, затвердженого Радою ФПБАУ на 2007 рік, а також бюджетів територіальних відділень ФПБАУ.

Ревізійною комісією була проведена перевірка дотримання бюджету ФПБАУ. Перевірці були піддані протоколи засідань Ради ФПБАУ на предмет правомочності рішень.

Ревізійною комісією була проведена перевірка фінансових документі НМЦ ФПБАУ, розходжень між даними бухгалтерського обліку і перевірки не виявлено.

Голова ревізійної комісії підкреслила що консолідовану фінансову звітність підготовлено згідно Міжнародних стандартів фінансової звітності, яка складається із наступних документів:

- Консолідований звіт про прибутки та збитки ФПБАУ за 2007 рік;

- Консолідований баланс ФПБАУ на 31 грудня 2007 року;

- Консолідований  звіт про рух грошових коштів ФПБАУ за 2007 рік;

- Примітки до консолідованої фінансової звітності ФПБАУ за 2007 рік.

Делегати з’їзду прийняли рішення про затвердження консолідованої фінансової звітності ФПБАУ за 2007 рік.

Делегати з’їзду прийняли Стратегічний план ФПБАУ на 2008-2010 роки, та доручили Раді ФПБАУ розробити детальний план реалізації з урахуванням збалансованої системи показників.

Також предметом обговорення стало створення Комітету з питань контролю якості та експертно – наглядової Ради. Делегати доручили Раді вивчити питання, щодо створення Комітетів та вжити організаційні заходи.

В обговоренні звіту Президента, доповіді Ревізійної комісій, стратегічного плану ФПБАУ прийняли участь: Косовець Л.В., Суханік Т.Д., Ричаківська В.І., Столярова С.О., Савченко А.І., Педак В.Ф., Сочінська Г.В. та інші.

У виступах делегати дали позитивну оцінку діяльності ФПБАУ.

Вибори Президента та членів Ради ФПБАУ

На ХІІ з’їзді відкритим голосуванні, одноголосно делегати обрали Сергія Федоровича Голова Президентом ФПБАУ на другий термін (2008-2010 р.р.).

Делегати таємним голосуванням обрали до членів Ради 3 особи замість тих у кого закінчився термін перебування у Раді ФПБАУ.

Т. Д. Суханік, голова комісії з таємного голосування наголосила, що згідно таємного, кумулятивного голосування найбільшу кількість голосів набрали та увійшли до Ради ФПБАУ:

- Педак Валентина Федотівна (Запорізьке ТВ ФПБАУ) – 82 голосу;

- Олекієнко Дмитро Володимирович (Київське ТВ ФПБАУ) – 67 голосів;

- Шматко Олексій Юрійович (Дніпропетровське ТВ ФПБАУ) – 58 голосів.

Таким чином, до складу Ради ФПБАУ входять 9 членів:

-  Голов Сергій Федорович (Київське ТВ ФПБАУ);

-  Олексієнко Дмитро Володимирович (Київське ТВ ФПБАУ);

-  Кузіна Руслана Віліївна (Одеське ТВ ФПБАУ);

Нестеренко Іван Іванович (Донецьке ТВ ФПБАУ);

-  Папаіка Олександр Олексійович (Донецьке ТВ ФПБАУ);

-  Пантелійчук Лариса Борисівна (Київське ТВ ФПБАУ);

-  Педак Валентина Федотівна (Запорізьке ТВ ФПБАУ);

-  Савченко Алла Іванівна (Дніпропетровське ТВ ФПБАУ);

-  Шматко Олексій Юрійович (Донецьке ТВ ФПБАУ).

Був затверджений резерв членів Ради ФПБАУ, згідно рейтингу таємного голосування до резерву увійшли:

Корсунський Сергій Володимирович (Дніпропетровське ТВ ФПБАУ)- 41 голос;

Швед Оксана Миколаївна (Львівське ТВ ФПБАУ) – 41 голос.

 

Делегати ХІI з’їзду прийняли рішення доручити Президенту, Раді ФПБАУ, головуючому та секретарю з’їзду доопрацювати Резолюцію з’їзду з урахуванням пропозицій та зауважень які пролунали у виступах та оприлюднити Резолюцію на сайті та в журналі «Школа професійних бухгалтерів і аудиторів України».



Версія для друку

Близькі теми: top /
Коментарів: 0
Залишити коментар до «Відбувся ХII з’їзд Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ)»
Ім'я

E-mail



   Вхід
  Логин:
     Реєстрація
  Пароль:
    Забув пароль
  
   Пошук у статтях та новинах
 
   Курси валют на 29.03.2024
ВалютаКупівля
готівка
Продаж
готівка
НБУ
USD39,3539,4539,12
EUR42,8042,9742,27