Запроваджується Загальний реєстр податкових накладних

 

 

Державна податкова адміністрація у м. Києві повідомляє, що Кабінетом Міністрів України розпорядженням від 23.09.2009 р. №1178-р «Питання загального реєстру податкових накладних» прийнято рішення про запровадження процедури реєстрації податкових накладних, які видаються платниками податку - постачальниками товарів (послуг).

 

Реєстрація податкових накладних здійснюватиметься у Загальному реєстрі податкових накладних (далі - Реєстр), порядок ведення якого буде встановлено Державною податковою адміністрацією України.

 

З метою відпрацювання процедур реєстрації податкових накладних та упорядкування процедури ведення Реєстру запровадження такої реєстрації передбачається здійснювати в три етапи:

 

І етап - з 1 листопада 2009 року запроваджуватиметься реєстрація податкових накладних із сумою податку на додану вартість, зазначеною в одній податковій накладній, понад 1 млн грн;

 

ІІ етап - з 1 січня 2010 року запроваджуватиметься реєстрація податкових накладних із сумою податку на додану вартість, зазначеною в одній податковій накладній, понад 500 тис. грн;

 

ІІІ етап - з 1 квітня 2010 року запроваджуватиметься реєстрація податкових накладних із сумою податку на додану вартість, зазначеною в одній податковій накладній, понад 100 тис. грн.

 

Процедура реєстрації передбачає, що відомості з податкової накладної заносяться до Реєстру, і після внесення інформації про таку податкову накладну до Реєстру податкова накладна надається покупцю товарів (послуг). При цьому платник податку - покупець матиме можливість співставити інформацію в отриманій ним податковій накладній з даними Реєстру.

 

Порушення постачальником товарів (послуг) порядку реєстрації податкових накладних даватиме органам податкової служби право на проведення перевірки достовірності сум податкових зобов'язань, визначених платником податку - постачальником товарів (послуг), та, відповідно, на прийняття рішення щодо підтвердження чи не підтвердження права платника податку - покупця на включення сум податку на додану вартість за такими податковими накладними до складу податкового кредиту.

 

Державна податкова адміністрація України листом від 06.10.2009 р. №21839/7/16-1517 «Про підготовку до запровадження Загального реєстру податкових накладних» повідомила про розроблений Порядок подання податкових накладних для реєстрації у Загальному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку.

 

У зв'язку із запровадженням обов'язкового подання вищевказаних податкових накладних в електронному вигляді платники податків, які вперше звітують в електронному вигляді, повинні отримати засоби електронного цифрового підпису у акредитованих центрах сертифікації ключів, перелік яких розміщений на веб-сайті ДПА України та передати посилені сертифікати ЕЦП за місцем своєї реєстрації.

 

У випадку подання в електронному вигляді тільки податкової накладної Договір про визнання електронних документів укладати із органами ДПС не потрібно.

 

 

ДПА у м. Києві ( http://www.kyivsta.gov.ua/ )



Оригінал статті «Запроваджується Загальний реєстр податкових накладних»   -
Головна сторінка сайту «Український портал аудиту»   -