На головну сторінкуНаписати листаДодати в вибране  Аудиторські фірми Електронна база документів  Online - консультація аудитора
Аудит
Аудиторські фірми
Корисне аудиторам
Податки
Збори
Обов'язкові платежі
Бухгалтерський облік
Автоматизація
Головна сторінка - ПДВ

ПДВ


Дивіться також:
Нормативно - законодавча база
Затверджено нову форму декларації по ПДВ!
Кабмін зобов'язав ДПАУ поліпшити адміністрування ПДВ
Кабмін прийняв розпорядження про адміністрування ПДВ!!!
Зупинено дію п.2 розпорядження КМУ №757-р та розпорядження №838-р (щодо врегулювання питань адміністрування ПДВ)
Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів) (Розпорядження КМУ від 1 липня 2009 р. N 757-р)

Щодо податкового облiку ПДВ (Лист ДПАУ від 15.08.2008 №323/2/16-1510)

17 вересня 2008 / Залишив(ла):Admin


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Лист вiд 15.08.2008 р.N 323/2/16-1510


Щодо податкового облiку ПДВ

(Витяг)

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула звернення щодо проблем застосування нормативних актiв, i повiдомляє.

     1. Щодо визначення дати виникнення податкового кредиту з податку на додану вартiсть у разi отримання податкової накладної ранiше товару.

     Згiдно з пiдпунктом 7.5.1 пункту 7.5 статтi 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон про ПДВ) датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата здiйснення першої з подiй: або дата списання коштiв з банкiвського рахунку платника податку в оплату товарiв (робiт, послуг), дата виписки вiдповiдного рахунку (товарного чека) - в разi розрахункiв з використанням кредитних дебетових карток або комерцiйних чекiв; або дата отримання податкової накладної, що засвiдчує факт придбання платником податку товарiв (робiт, послуг).

     Податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов'язань продавця удвох примiрниках. Оригiнал податкової накладної надаються покупцю, копiя залишається у продавця товарiв (робiт, послуг) (пiдпункт 7.2.3 пункту 7.2 статтi 7 Закону про ПДВ).

     Датою виникнення податкових зобов'язань з поставки товарiв (робiт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiше: або дата зарахування коштiв вiд покупця (замовника) на банкiвський рахунок платника податку як оплата товарiв (робiт, послуг), що пiдлягають поставцi, а у разi поставки товарiв (робiт, послуг) за готiвковi грошовi кошти - дата їх оприбуткування в касi платника податку, а при вiдсутностi такої - дата iнкасацiї готiвкових коштiв у банкiвськiй установi, що обслуговує платника податку; або дата вiдвантаження товарiв, а для робiт (послуг) - дата оформлення документа, що засвiдчує факт виконання робiт (послуг) платником податку.

     Отже, наявнiсть лише отриманої податкової накладної без фактичного здiйснення господарської операцiї (оприбуткування товару, чи його оплата) не може бути пiдставою для включення визначених у такiй накладнiй сум податку на додану вартiсть до податкового кредиту.

     2. Щодо податкового облiку з податку на додану вартiсть по операцiях з переробки давальницької сировини.

     У разi якщо i замовник (власник сировини) i переробник резиденти України, то при оподаткуваннi операцiй в межах виконання зазначеного договору застосовується загальний порядок оподаткування.

     Так, враховуючи вимоги Закону про ПДВ щодо визначення об'єкту оподаткування податком на додану вартiсть (встановленi пунктом 3.1 статтi 3 Закону), послуги по переробцi сировини на митнiй територiї України є об'єктом оподаткування у переробника i оподатковуються податком на додану вартiсть у загальному порядку за ставкою 20 %.

     Вiдносини, пов'язанi з регулюванням операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах, регулюються Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Зазначеним Законом визначено порядок вивезення давальницької сировини українського замовника за межi митної територiї України та повернення в Україну готової продукцiї, а також термiни та правила видачi письмового зобов'язання щодо повернення в Україну готової продукцiї, виробленої з цiєї сировини (або повернення в Україну коштiв вiд реалiзацiї готової продукцiї за межами України).

     Вiдповiдно до зазначеного порядку вивезення давальницької сировини та ввезення готової продукцiї може здiйснюватися лише українським замовником.

     Таким чином, виходячи з положень Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" та враховуючи правила формування податкового кредиту, визначенi пунктом 7.4 статтi 7 Закону про ПДВ, права на податковий кредит по податку на додану вартiсть, нарахованого на вартiсть давальницької сировини чи готової продукцiї, у переробника не виникає.

 

Заступник ГоловиС. Чекашкiн




Версія для друку

Близькі теми: top /
Коментарів: 0
Залишити коментар до «Щодо податкового облiку ПДВ (Лист ДПАУ від 15.08.2008 №323/2/16-1510)»
Ім'я

E-mail



   Вхід
  Логин:
     Реєстрація
  Пароль:
    Забув пароль
  
   Пошук у статтях та новинах
 
   Курси валют на 26.04.2024
ВалютаКупівля
готівка
Продаж
готівка
НБУ
USD39,7939,9039,53
EUR42,7942,9442,36