На головну сторінкуНаписати листаДодати в вибране  Аудиторські фірми Електронна база документів  Online - консультація аудитора
Аудит
Аудиторські фірми
Корисне аудиторам
Податки
Збори
Обов'язкові платежі
Бухгалтерський облік
Автоматизація
Головна сторінка - Рентні платежі

Рентні платежі


Дивіться також:
Затверджено нову форму декларації по ПДВ!
Нормативно - законодавча база.
Аудиторською палатою затверджено нову форми звітності №1-аудит (річна) «Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані аудиторські послуги» та Інструкцію щодо її складання!
Вимоги, яких необхідно дотримуватися платникам податків при оформленні скарг.
Мінфін затвердив Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів
Аудиторська палата застосовує стягнення до аудиторів

Про рентну плату та платежі за користування надрами (лист ДПАУ від 03.07.2008 № 13278/7/15-0917)

7 липня 2008 / Залишив(ла):Admin


Лист від 03.07.2008  № 13278/7/15-0917          

Державні податкові адміністрації

в Автономній Республіці Крим

областях, мм. Києві та Севастополі

 

 

Про рентну плату та платежі

за користування надрами 
  

 

 

Державна податкова адміністрація України у зв'язку із прийняттям Закону України від 3 червня 2008 року № 309-VI „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" повідомляє наступне.

 

Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні

У відповідності до абзацу другого пункту 1 Прикінцевих положень Закону України від 3 червня 2008 року № 309-VI „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (далі - Закон № 309) пункт 19 виключено з розділу II Закону України від 28 грудня 2007 року № 107-VI „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (далі - Закон № 107), яким на 2008 рік встановлювався обов'язок по сплаті до Державного бюджету України рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат суб'єктами господарювання, що здійснюють видобуток вуглеводневої сировини на підставі спеціальних дозволів на право користування надрами.

Разом з тим, аналогічні норми відображені в пункті 4 Прикінцевих положень Закону № 309. Згідно з пунктом 1 Прикінцевих положень Закону № 309 цей Закон набирає чинності з дня його опублікування („Урядовий кур'єр" від               4 червня 2008 року № 101) та застосовується з дня втрати чинності відповідними положеннями розділу II Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 4 Прикінцевих положень Закону № 309 розміри рентної плати за нафту і газовий конденсат збільшилися на        40 відс. і складають:

- 1529,9 гривень за одну тонну нафти та/або газового конденсату, видобутих з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів;

- 566,1 гривні за одну тонну нафти та/або газового конденсату, видобутих з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів.

Крім того, змінився механізм визначення коригуючого коефіцієнта, що застосовується платниками до ставок рентної плати за нафту і газовий конденсат при визначенні податкових зобов'язань. З набранням чинності Закону № 309, коригуючий коефіцієнт обчислюється Міністерством економіки України для кожного звітного (податкового) періоду шляхом ділення середньої ціни одного бареля нафти „Urals", що склалася на момент завершення проведення торгів нафтою на Лондонській біржі протягом поточного звітного (податкового) періоду, на базову ціну нафти та до 10 числа наступного звітного (податкового) періоду розміщує визначену величину на своєму офіційному сайті у спеціальному розділі. Під базовою ціною нафти розуміється ціна нафти „Urals", яка дорівнює 100 доларів США за барель.

За попередньою оцінкою величина коригуючого коефіцієнта, обчислена за динамікою цін у січні-травні 2008 року на Лондонській біржі нафти марки „Urals", склала 1,0069. Слід зазначити, що коригуючий коефіцієнт за вказаний період становить 1,6787. Проведений аналіз за період січень-травень поточного року свідчить, що ефективний розмір рентної плати за нафту і газовий конденсат, через вищезазначені зміни, зменшився на 15,8 відсотка.

У зв'язку із тим, що зміна розмірів рентної плати та механізму визначення коригуючого коефіцієнта сталися посеред звітного податкового періоду, податкові зобов'язання червня поточного року з рентної плати за нафту і газовий конденсат необхідно визначати окремо за період з 01.06.08 по 03.06.08 у відповідності до підпункту 19.1 пункту 19 Розділу ІІ Закону № 107 (до змін, внесеними Законом № 309) та за період з 04.06.08 по 30.06.08 у відповідності до пункту 4 Закону № 309. Отже, слід рекомендувати платникам рентної плати у липні 2008 року подавати  до органів ДПС два розрахунки з рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат окремо за ці періоди.

Необхідно також відмітити, що дія норм Закону № 309 щодо встановлення рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат не обмежена поточним роком.

Також, згідно з пунктом 3 Прикінцевих положень Закону № 309 дію Закону України „Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат" зупинно до 1 січня 2010 року.

 

Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, та платежі за користування надрами

Законом № 309 виключено підпункт 3 та 4 пункту 19  розділу II Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо платежів за користування надрами та збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету.

Цим Законом також внесено зміни до Кодексу України про надра, де статтю 33 Кодексу України про надра викладено у новій редакції, зокрема:

„Стаття 33. Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету

Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, справляється з користувачів надр, які здійснюють видобування корисних копалин на раніше розвіданих родовищах, і спрямовується до державного бюджету.

Нормативи збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, та порядок їх справляння встановлюються Кабінетом Міністрів України.".

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону       № 309 до прийняття Податкового кодексу України зупинено дію частини шостої статті 30 (в частині встановлення Кабінетом Міністром України базових і диференційованих нормативів платежів за користування надрами для видобування корисних копалин) Кодексу України про надра. А відповідно до підпункту 2 цього пункту зупинено дію частини третьої статті 43 (в частині встановлення Кабінетом Міністрів України базових і диференційованих нормативів платежів за користування надрами для видобування корисних копалин та нормативів збору за спеціальне водокористування) Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища".

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 6 Прикінцевих положень Закону № 309 до нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держбюджету, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 1999 року № 115, застосовується коефіцієнт 2,27.

Пунктом 7 Прикінцевих положень цього Закону запроваджуються базові нормативи платежів за користування надрами для видобування корисних копалин згідно з додатком № 1 до цього Закону, який є його невід'ємною частиною.

Слід зазначити, що нормативи платежів за користування надрами для видобування корисних копалин у додатку № 1 Закону № 309 не змінилися, лише проведено уточнення щодо диференціації глинистих порід, (у тому числі: каолін первинний, каолін вторинний, глина вогнетривка, глина тугоплавка, сировина керамзитова, сировина цегельно-черепична) за вмістом Al2O3 (відсотки): 

 

кислі 

до 14 

напівкислі 

14,01 - 28 

основні 

28,01 - 38 

високоосновні 

38,01 - 45 

високоглиноземні 

понад 45 

 

Одночасно, звертаємо увагу, що такі корисні копалини, як каолін первинний, каолін вторинний, глина вогнетривка, глина тугоплавка, відповідно до Переліку корисних копалин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 року № 827 „Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення" віднесено до корисних копалин загальнодержавного значення.

 

Зобов'язуємо довести цей лист до підпорядкованих органів державної податкової служби та платників рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, збору за геологорозвідувальні роботи та платежів користування надрами.

 

 

 

Заступник Голови                                                                                            С.В. Чекашкін





Версія для друку

Близькі теми: top /
Коментарів: 0
Залишити коментар до «Про рентну плату та платежі за користування надрами (лист ДПАУ від 03.07.2008 № 13278/7/15-0917)»
Ім'я

E-mail



   Вхід
  Логин:
     Реєстрація
  Пароль:
    Забув пароль
  
   Пошук у статтях та новинах
 
   Курси валют на 25.04.2024
ВалютаКупівля
готівка
Продаж
готівка
НБУ
USD39,7539,8639,57
EUR42,7542,8942,29